home / tillverkning av molkosan

Tillverkning av Molkosan

- så produceras A.Vogel Molkosan!

Vad är Molkosan?

Molkosan framställs av koncentrerad ostvassla som är renad och pastöriserad.

Namnet "Molkosan" kommer från tyska ordet "Molke", som betyder "vassle" på svenska eller "whey" på engelska.

Vad är vassle?

Vassla eller vassle är den klara vätskan som separeras från mjölkens fasta beståndsdelar vid tillverkning av ost. Vasslan består av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler (bl a kalium, kalcium, magnesium och fosfor).

Mjölken kommer från kor från de schweiziska alperna.

Hur famställs Molkosan?

Från ostvasslan filtrerar man bort protein (kasein), kolhydrater och fett. Sedan pastöriseras vasslen skonsamt vid 85°C för att kunna utesluta att andra bakterier stör fermenteringsprocessen. Därefter tillsätts en särskild mjölksyrebakterie (Lactobacillus casei) som sätter igång fermenteringen (mjölksyrejäsningen). Under jäsningssprocessen förvandlar mjölksyrebakterierna laktosen (mjölksockret) i mjölken till L+ mjölksyra. När allt mjölksocker är förbrukat dör mjölksyrebakterierna av näringsbrist. Resterna tas därefter bort när Molkosan filtreras än en gång. Det finns inga bakterier kvar i slutprodukten. Däremot finns det kvar det viktiga ämnet L+ mjölksyra (inte bakterierna) som är väldigt stabilt.

Eftersom det mesta av mjölksockret förbrukas vid jäsningen kan även laktosintoleranta personer dricka Molkosan.

Däremot kan det vara så att mycket känsliga personer kan reagera på mjölkproteinet i Molkosan även om det filtreras bort.

Den andra pastöringen utförs vid tappning i flaskor vilket kallas för varmfyllning. Vätskan värms upp till 70°C för att öka hållbarheten. Uppvärmningen skadar inte L+ mjölksyran. När flaskorna försluts kyls de ner igen.

Hur använder jag Molkosan?

Du kan späda ut Molkosan och dricka direkt. Eller så blandar du lite i din favoritsmoothie.

Molkosan går också bra att använda vid bakning. Fördelarna med L+ mjölksyra bevaras även då.

Följ oss på Facebook