home / fermentering

Fermentera med Molkosan!

Konservera och fermentera själv

Gillar du inlagda grönsaker och vill samtidigt ha full kontroll över ingredienserna? Då kan du prova att fermentera själv! Fermentering är ett bra, billigt och roligt sätt att bevara outnyttjade grönsaker på burk efter eget recept.

Prova, eftersom hemlagade "pickles" alltid smakar bäst!

Upptäck en gammal tradition

Sedan urminnes tider har människan använt fermentering som ett sätt att göra livsmedel mer hållbara. Filmjölk, surströmming och surkål är alla resultat av denna process!

Idag har många finsmakare och hälsomedvetna återupptäckt denna gamla tradition.

Mjölksyrejäsning gör att gurkor, kål, lök och andra frukter och grönsaker blir mer välsmakande, rikare på vitaminer samt - för vissa människor - mer lättsmälta. Dessutom kan de förse oss med en rad olika enzymer och fytokemikalier som  vi annars skulle gå miste om framför allt under vinterhalvåret.

Vad händer vid fermenteringsprocessen?

När grönsaker (finskurna eller hyvlade) täcks med saltlösning förökas de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna som förvandlar stärkelse och socker till mjölksyra. Andra skadliga bakterier har på grund av det låga pH-värdet i saltlösningen ingen chans att överleva. Detta gör att grönsakerna konserveras.

Molkosan skapar en bra miljö

Det fermenterade vasslekoncentratet Molkosan skapar med sin höga andel av L (+) mjölksyra optimala förutsättningar till fermentering. En till två matskedar per halv liter saltlösning är tillräckligt.

Recept

Inlagd gurka är en av de mest populära grönsakerna på burk. Men det finns flera andra alternativ: alla grönsaker med högt vatteninnehåll såsom lök, zucchini, kinakål, paprika, pumpa, svamp eller gröna bönor lämpar sig för fermentering. Bäst är att använda ekologiska grönsaker eftersom för mycket gödningsmedel kan leda till dålig jäsning och göra att de fermenterade grönsakerna inte kan ätas. Ättika eller mjölksyra (minst 5 %) dödar bakterier genom deras låga pH-värden och gör grönsakerna hållbara.

Allt som behövs är en burk, dina favoritgrönsaker, kryddor, salt, Molkosan eller vinäger... Lycka till!

Till basrecept för fermentering >

Följ oss på Facebook