background

historier

Vassla genom tiderna

- den hälsosamma historian bakom Molkosan

Det finns knappt någon annan naturlig produkt som har fått lika mycket uppmärksamhet som vasslan. Redan Hippokrates rekommenderade mjölkserum framställd av get-, får- eller komjölk till sina patienter – ungefär 400 år f Kr. Han lät koka mjölk tillsammans med fikonjuice och vinäger och skapade därmer en uppfriskande dryck.

På 1700- och 1800-talet utvecklades en blomstrande kurtradition. Grunden för detta har också lagts av den berömde tyska läkaren Christoph Wilhelm Hufeland (som behandlade bl a Johann Wolfgang von Goethe och Friedrich von Schiller). Denna pionjär inom naturmedicin och hälsokost från 1800-talet betraktade vassledryck som ett slags ”tonikum”, vilket betyder stärkande medel.

På den tiden bevittnade kurorter i Österrike, Tyskland och Schweiz en "vassleboom". Från hela Europa kom borgerliga sällskap och till och med kungligheter träffades där för att genomgå en vasslekur. Men med första världskriget i början av 1900-talet föll både vasslan och den gamla kurtraditionen i glömskan.

Herbamare örtsalt

A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.

Upptäck innehållet!