background

Nyttiga och utsökta recept från A.Vogel

Kryddig tomatsalsa

Kryddig tomatsalsa
  • Förberedelse:  min
    Tillagning:  min
  • enkel
  • burk à
    2,5 dl
  • Prep: 25 min
  • enkel
  • burk à
    2,5 dl
Kryddig tomatsalsa

En härligt fräsch tomatsalsa som passar perfekt till grillat eller tacos

Ingredienser

  • 150 g körsbärstomater
  • 1 liten chili
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 50 g skalade mango eller päron
  • 1 cm ingefära
  • 1 tsk kummin- och korianderfrön
  • 0,5 tsk Herbamare Spicy örtsalt eller Herbamare Original örtsalt
  • 2 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk riven limeskal
  • juice av en halv lime
  • 1 msk Molkosan Original
  • 5 dl kokt vatten

Gör så här

Halvera körsbärstomaterna. Ta bort frön och finhacka chili. Skär vitlöksklyftorna i små skivor. Skär mango eller päron i tärningar. Skala ingefäran och riv fint.

Rosta kummin- och korianderfrön utan fett i en stekpanna och finkrossa. Blanda alla ingredienser med Herbamare Spicy örtsalt eller Herbamare Original.

Blanda vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger, honung, limeskal, limejuice och Molkosan och tillsätt tomatblandningen. Lägg allt i en glasburk och tryck fast. Häll över vatten om det behövs så att tomaterna är helt täckta med vätska. Lägg på locket utan att stänga eller använd en bit gasväv och låt fermentera över natt.

Stäng locket och förvara i kylskåp.

Hållbart i två veckor.

Fermentering

Om fermentering

Gillar du inlagda grönsaker och vill samtidigt ha full kontroll över ingredienserna? Då kan du prova att fermentera själv! Fermentering är ett bra, billigt och roligt sätt att bevara outtnyttjade grönsaker på burk efter eget recept.

Prova, eftersom hemlagade "pickles" alltid smakar bäst!

Inlagd gurka är en av de mest populära grönsakerna på burk. Men det finns många andra alternativ: alla grönsaker med högt vatteninnehåll såsom lök, zucchini, kinakål, paprika, pumpa, svamp eller gröna bönor lämpar sig bra för fermentering. Bäst är att använda ekologiska grönsaker eftersom för mycket gödningsmedel kan leda till dålig jäsning och göra att de fermenterade grönsakerna inte kan ätas. Ättika eller mjölksyra (minst 5 %) dödar bakterier genom deras låga pH-värden och gör därigenom grönsakerna hållbara.

Fermentera med Molkosan >

Vanliga frågor - FAQ - Fermentering >

 

Vassle genom tiderna

Läs mer om den hälsosamma historien bakom Molkosan >

Lär dig mer om tillverkningen av Molkosan >

 

Herbamare örtsalt

A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.

Upptäck innehållet!