background

Nyttiga och utsökta recept från A.Vogel

Fermenterade gurkor

Fermenterade gurkor
  • Förberedelse:  min
    Tillagning:  min
  • enkel
  • burk à 1 l
  • Prep: 5 min
  • enkel
  • burk à 1 l
Fermenterade gurkor

Istället för gurkor kan du använda andra råa grönsaker, i tärningar eller finhackade. Tillsätt gärna dina favoritkryddor eller örter.

Ingredienser

Gör så här

Lägg gurkor, dill, vitlöksklyftor och peppar växelvis i en glasburk. Fyll upp till fyra femtedelar av burken. Tryck ner alla ingredienser med hjälp av en vikt som t ex en ren sten.

Blanda vatten, Herbamare Original och Molkosan Original och häll över grönsakerna. Se till att vätskan står ungefär två cm högre än gurkorna. Lägg antingen på en bit gasväv eller placera burkens lock ovanpå utan att stänga så att koldioxiden som uppstår vid fermenteringen har möjlighet att avdunsta.

Låt stå i en varm plats i ungefär fem till sju dagar. Fortsätt därefter jäsningen på en sval, mörk plats vid ungefär 16 °C. När det inte längre uppstår bubblor så förslut burken väl och förvara svalt.

Tips

Fermenterade grönsaker håller i ungefär sex månader.

Fermentering

Om fermentering

Gillar du inlagda grönsaker och vill samtidigt ha full kontroll över ingredienserna? Då kan du prova att fermentera själv! Fermentering är ett bra, billigt och roligt sätt att bevara outtnyttjade grönsaker på burk efter eget recept.

Prova, eftersom hemlagade "pickles" alltid smakar bäst!

Inlagd gurka är en av de mest populära grönsakerna på burk. Men det finns många andra alternativ: alla grönsaker med högt vatteninnehåll såsom lök, zucchini, kinakål, paprika, pumpa, svamp eller gröna bönor lämpar sig bra för fermentering. Bäst är att använda ekologiska grönsaker eftersom för mycket gödningsmedel kan leda till dålig jäsning och göra att de fermenterade grönsakerna inte kan ätas. Ättika eller mjölksyra (minst 5 %) dödar bakterier genom deras låga pH-värden och gör därigenom grönsakerna hållbara.

Fermentera med Molkosan >

Vanliga frågor - FAQ - Fermentering >

 

Vassle genom tiderna

Läs mer om den hälsosamma historien bakom Molkosan >

Lär dig mer om tillverkningen av Molkosan >

 

Herbamare örtsalt

A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.

Upptäck innehållet!