home / recept / grillsäsongen är här / grilla rätt

Grilla rätt!

7 tips för att grilla på rätt sätt

Grillsäsongen har börjat! Vi har några tips för att hjälpa dig på traven! Låt dig inspireras av våra hälsosamma grillidéer samtidigt som vi ger dig råd hur du undviker att ohälsosamma ämnen uppstår under tillagningen.

Grilla vegetariskt

Grilla utan kött? Hur enkelt som helst! Nästan alla sommargrönsaker lämpar sig råa eller marinerade (Recept på grillmarinader >) för grillen. Små röda tomater placerade växelvis med gul majs, bruna svampar och bitar av grön zucchini på spett är en njutning för både ögat och smaksinnet. Använd dig gärna av säsongens grönsaker - de är båda godare och mer miljövänliga!

För en smakrik marinad är det bästa att använda olivolja. Många andra fetter (t ex majsolja, smör, margarin) tål inte de höga grilltemperaturerna eftersom de oxiderar - och därmed skapar ohälsosam rök. Till en matsked olivolja per spett blandar du enkelt citronjuice, peppar, salt, senap eller krossade vitlöksklyftor efter smak. I denna sås kan du marinera grönsaker som zucchini, paprika, aubergine, champinjoner, tomater, lök, små förkokta potatisar, majskolvar, kålrabbi eller fetaost. 

Hitta inspiration för vegetarisk grillning >

Örter för smaken och hälsan

Örter i glöden - t ex rosmarin eller timjan - ger inte bara kött en unik smak (läs mer om örter som smaksättning >), de skyddar dessutom mot cancerframkallande ämnen. I den läckra skorpan finns ofta cancerframkallande ämnen av typen heterocykliska aromatiska aminer (HAA). Men i vilka mängder aminerna uppstår, beror på tillagningssättet. HAA-innehållet kan du nämligen minska med en fjärdedel när du grillar kött och fisk tillsammans med rosmarin eller salvia. Båda örterna innehåller antioxidanter och motverkar bildandet av HAA. Timjan och vitlök har en liknande effekt. De cancerframkallande ämnena bildas när det finns kreatin vilket förekommer i muskelkött. Andra proteinrika livsmedel såsom sojaprodukter är mindre problematiska.

Tips: innan örterna läggs på grillen kan du blötlägga dem, så bränns de inte lika snabbt.

Grilla fisk

Bäst lämpar sig feta fisksorter såsom lax eller öring men inslagen i aluminiumfolie kan du lätt grilla många andra sorter. Några fiskrätter hittar du bland våra recept - prova gärna att tillaga dem med hjälp av grillen!

Fisk ska aldrig grillas för länge. För att underlätta grillningen kan du använda dig av ett fiskhalster så att inte fisken faller sönder när den vändes. Eller prova på att laga fisk tillsammans med grönsaker i en smord och extra kraftig aluminiumfolie. Då bevaras näringsämnena bättre. För smaksättning lämpar sig våra örtsalter från ekologiska kontrollerade odlingar alldeles utmärkt: Herbamare Original, Herbamare Spicy eller Trocomare!


Tips till tillbehör

Gör dina tillbehör mer än bara en sallad: hur vore det med en skål färska groddar som ger en unik smakupplevelse? Du kan odla dina egna groddar hemma på fönsterbänken med våra BioSnacky groddlådor och våra olika fröblandningar. 

Hitta din favorit bland BioSnacky-groddar >

Det smakar också gott att blanda dina egna groddar och örter till en färsk sallad.

Marinera själv ditt grillkött

Naturligtvis är grönsaker och fisk de hälsosammare alternativen på grillen men måttligt med kött är också okej. Bäst är att själv marinera köttet. Färdigmarinerat kött i handeln innehåller ofta färg- och konserveringsmedel, smakförstärkare och för mycket salt. Det är bara fantasin som sätter gränser - prova att marinera själv!

Hitta inspirationer till dina egna marinader >

Tillagningstid

En tumregel för tillagningstiden för kött är: för varje centimeter i tjocklek grilla 1 till 2 minuter på varje sida. Korv tar ungefär 5 minuter. Håll inte färdiggrillat kött varmt på grillen, det gör att köttet torkar ut. Det är bättre att packa in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila efter grillning i några minuter, då blir det ännu saftigare. Skär bort mycket brända ställen - de kan innehålla hälsofarliga ämnen.

A och O vid grillning

Några snabba grilltips:

  • använd endast träkol (briketter)
  • på grund av explosionsfara och brännskador använd aldrig bensin eller rödsprit för att få igång elden; bättre är naturliga braständare som är tillverkade av pressat sågspån
  • låt kolen glöda igenom tills de är täckta av ett tunt vitt asktäcke (30 till 60 minuter)
  • akta så att ingenting droppar ner i kolen. Använd en plåt eller slå in maten i blad (t ex rabarber eller vinblad). Det går också bra att grilla på skiffer- eller täljstensplattor - detta är också miljövänligare än aluminiumfolie eller -formar.
  • grilla inte rimmat kött (den höga temperaturen kan bidra till att det utvecklas cancerfarliga nitrosaminer)
  • ät inte svartbrända ställen (gäller även för grönsaker!) eftersom de innehåller stora mängder PAH (läs mer om cancerframkallande ämnen vid grillning >)
  • det finns också vertikalgrillar med ett lodrätt galler så att inget fett kan droppa ner i kolen. Alternativt för rökfri grillning lämpar sig gasgrillar eller eldrivna grillar
Läs mer om grillning och hälsorisk >
Följ oss på Facebook