background

Hälsa & livsstil

Sugen på något sött?

- vet du hur mycket socker du får i dig?

Socker är livsnödvändigt...

Vår kropp behöver socker för att fungera. Sedan urtiden äter människor gärna sött: delvis eftersom redan våra förfäder visste att söta frukter och växter inte är giftiga men också för att människorna var i behov av energigivande kalorier.

Socker tillsammans med fett (t ex i choklad) sätter igång ett så kallat belöningssystem: i hjärnan utlöses en reaktion som ökar välbefinnandet och som gör oss glada och lyckliga. Detta kan  likna ett missbruksbeteende och är förmodligen förklaringen till varför vi äter så mycket godis och choklad när vi är stressade eller när vi känner oss ledsna och deprimerade.

... och livsfarligt

Men socker är ett "tomt livsmedel" utan vitaminer eller mineraler. Det ger oss snabb energi (det tar bara några minuter att gå ut i blodet) som musklerna, hjärnan och levern minskar lika snabbt. Vad som återstår är bara en sjunkande känsla av hunger ofta följt av intag av mer söta livsmedel... Det är inget fel med detta så länge det bara händer då och då. Men ett regelbundet intag av för mycket socker kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Herbamare örtsalt

A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.

Upptäck innehållet!