background

Hälsa & livsstil

För mycket av det goda?

- Det kan leda till uppblåst mage!

En uppblåst mage kan både vara obehagligt och pinsamt. Men det finns enkla råd du kan följa för att minska besvären!

Våra tips:

  • Njut av varje tugga! Försök att tugga varje munfull 20 gånger. Det kan låta överdrivet, men tuggandet sätter igång produktionen av magsafter i magen, vilket underlättar matsmältningen. Mer tuggande betyder mindre gaser!

  • Separera fast och flytande föda! Om möjligt, drick bara ett litet glas vätska vid måltiderna. Vissa personer tar en klunk vatten att svälja maten med, istället för att tugga ordentligt. Efter att du druckit, vänta 10 till 20 minuter innan du börjar äta, och efter en måltid, vänta 20 till 40 minuter innan du dricker.

  • Ta dig tid att sätta dig ner! Ta ett djupt andetag innan du sätter dig till bords för att äta och försök att slappna av när du äter istället för att äta på språng. Viktigast av allt - undvik att äta medan du arbetar!

  • Variera lunchen! Om du ofta har problem med uppblåsthet, undvik följande kombination: macka + läsk + kaffe. Bröd leder lätt till uppblåsthet för personer med känsliga magar, så varför inte prova soppa med riskakor eller råa grönsaker med ost?

  • Låt bli vete i några dagar! Pröva och känn skillnaden. Ät frukostflingor gjorda på annat än vete såsom havre, puffat ris, hirs eller majs. Om du verkligen vill ha pasta, prova speltpasta, som är lättare för magen att smälta.

  • Undvik kolsyrade drycker! Välj stilla drycker istället för kolsyrade.

  • Ät tillagad mat! Om du har en känslig mage, välj då tillagad, varm mat istället för kall och rå föda, då tillagad mat är lättare att smälta och mindre benägen att orsaka uppblåsthet. Välj till exempel en varm soppa istället för en kall sallad.

  • Spara inte frukten till sist! Att avsluta lunchen med en fruktyoghurt eller en färsk frukt kan verka vara ett hälsosamt val, men kan för många personer orsaka magont under eftermiddagen. Ät om möjligt din frukt till frukost eller som mellanmål under eftermiddagen, en lång stund efter att du ätit lunch.

  • Tänk på din hållning! Många personer som hänger över sin tallrik när de äter drabbas sen av halsbränna och rapningar. Maten färdas lättare ner genom matsmältningskanalen om du håller huvudet högt och drar axlarna bakåt.

  • Cynaramin är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som används vid tillfälliga matsmältningsbesvär. Cynaramin innehåller extrakt av maskros och boldo, två växter med stor betydelse för välbefinnandet i mage och tarm. Läs mer >

Molkosan Original

Molkosan

Herbamare örtsalt

A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.

Upptäck innehållet!