Herbamare örtsalt
A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.
Oljor lämpar sig för alla sorters hud särskilt nu på vintern när vår hud behöver lite extra vård!
Först och främst är det viktigt att välja oljan som passar just din hud. Detta kan betyda att du måste först prova olika oljor. Men har tålamod - din hud kommer att tacka dig!
Naturliga vegetabiliska oljor är rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Kallpressade ekologiska oljor är bäst för din hud - de går djupt in i huden och har en högre halt av vårdande innehåll än mer processade oljor.
Mineralolja (paraffin) är inte vegetabilisk utan kommer från jordens berggrund; den hittas ofta i billigare hudvårdsprodukter. Oljan innehåller inga näringsämnen, men lägger sig som en skyddande hinna på huden. Använder man den för ofta kan huden dock bli uttorkad.
Vanlig matolja fungerar bra att använda på huden, men de är ofta mer raffinerade för att få bort till exempel doft- och smakämnen ur oljorna.
Är du allergisk var extra noga: oljor kan vara allergiframkallande! Men fördelen med oljor är att man vet vad de innehåller - inga kemiska och konstgjorda tillsatser som ger oljan en viss konsistens som t ex i krämer där det alltid finns ämnen (emulgeringsmedel) som gör att vattnet och oljan i krämen sammanblandas.
Det är en myt att oljor täpper till porerna och lämnar en fet glans på huden. Oljor lämpar sig för både torr och fet hud samt problemhy. Beroende på sort kan oljan kännas mer eller mindre "kladdig" på huden.
Kallpressning ger den bästa oljan. Vid kallpressning pressas oljan ut på mekanisk väg, friktionen gör att värme alstras. Maxtemperaturen för kallpressning skiljer sig mellan olika oljor.
Detta är en långsam och dyr metod att urvinna olja ur växtmaterial. Några få oljor kan användas direkt som matolja med de flesta raffineras efteråt för att t ex ta bort skal eller damm eller göra oljan mer hållbar.
Fördelen med kallpressning är att det är mycket skonsamt och fler näringsämnen är kvar.
Efter ungefär en till två kallpressningar värms växtmaterialet långsamt upp med vattenånga från 80 till 120°C. På så vis är det möjligt att urvinna ytterligare olja. Nackdelen är att oljorna med denna metod förlorar det mesta av sin näring samt lukt, smak och färg.
Med extrahering får man ut ännu mer olja. Man blandar in flyktiga lösningsmedel som löser upp fettet vilket sedan separeras med hjälp av en centrifug. Till sist destilleras lösningsmedlet bort. Denna metod ger mer olja och är skonsamt eftersom oljan inte värms upp. Däremot får kvaliteten lida: smak- och näringsämnen går förlorade. Extrahering lämpar sig till växter med en låg oljenivå eller oljor som inte ska ätas.
A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.
Naturen var mitt bästa universitet.