background

Hälsa & livsstil

TBE

är en förkortning av det engelska namnet tick-borne encephalitis (fästingburen hjärninflammation)

Blir man biten av en fästing kan denna föra över smittämne via sin saliv. TBE-viruset tillhör gruppen flavivirus och är släkt med virus som orsakar bland annat denguefeber och gula febern. Det finns olika undertyper av TBE som medför skillnader i hur svår sjukdomen blir.

Riskområden

I vissa regioner i Sverige är en infektion mer sannolik än i andra - dessa anses vara TBE-riskområden. Här bär 5 % av alla fästingar TBE-viruset. TBE finns i Sverige främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. Men nyligen har utbredningsområdet ökat.

Läs mer om TBE-riskområden på www.1177.se

TBE beskrevs för första gången 1931 hos skogsarbetare i Neunkirchen i Österrike. Skogsarbetarna uppvisade symtom som liknade polio (barnförlamning). På 1950-talet lyckades de två österrikiska forskare Moritsch och Krausler isolera smittämnet och exakt beskriva sjukdomsförloppet.

Aktiva på våren och sommaren

De små blodsugarna är särskilt aktiva på våren och sommaren. Därför ökar antalet sjukdomsfall under dessa säsonger. Men en viss risk för infektion finns också på hösten och även på vintern. Fästingar får viruset genom att livnära sig på blodet av fåglar och däggdjur och för det vidare vid nästa måltid. Fästingar biter ofta obemärkt särskilt när de fortfarande är små och inte syns med blotta ögat. Många TBE-patienter kommer inte ihåg något bett.

Herbamare örtsalt

A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.

Upptäck innehållet!