background

Historier

Alfred Vogel och Echinacean

- Historien om Echinaforce: Alfred Vogel upptäcker Echinaceaplantan

Indianernas läkekonst

I början av 1950-talet tillbringade Alfred Vogel en tid med Oglala Lakota-indianerna i South Dakota, USA. Det sätt som dessa urinvånare använde naturens krafter på för sin hälsa gjorde ett stort intryck på honom. Baserad på ömsesidig respekt utvecklades med tiden en djup vänskap mellan indianen och forskaren från det avlägsna Europa.

Ben Black Elk bekantade Alfred Vogel med indianernas läkekonst och invigde honom i hemligheten om deras mediciner. Han gav dessutom sin vän kunskap om växten som skulle komma att bli så viktig för Alfred Vogel: den röda solhatten (på latin: Echinacea purpurea). Oglala Lakota-indianerna hade känt till växten i generationer och använt den som ett botemedel mot det mesta: utvändigt mot ormbett, sår och blåmärken och invändigt för att stärka immunsystemet. Mot slutet av vistelsen i South Dakota gav Ben Black Elk sin vän en handfull Echinacea-frön. Alfred Vogel tog den värdefulla gåvan med sig hem till Schweiz och började odla växten med stor framgång.

Än idag härstammar de växter som används för att framställa A.Vogel Echinaforce från de Echinacea-frön som Alfred Vogel fick från sin vän Ben Black Elk.

Hur kan vi vara säkra på att våra växter har sitt ursprung i South Dakota?


Analys av den genetiska koden

Vi fick tag i en intressant publikation som dr Emidio Albertini och hans kollegor på Universitetet i Perugia i Italien har publicerat. De tog prover från Echinaceaplantor från hela USA och analyserade deras genetiska kod i sina laboratorier. Liksom människor skiljer sig även växter från varandra eftersom olika arter och underarter har olika gener.

Därefter fick dr Albertini tre prover av våra Echinaceaplantor från fälten i Roggwil, Schweiz. Han genomförde en genetisk analys och jämförde våra växter med växtproverna han själv hade samlat i USA.

Med hjälp av sin toppmodern teknik visade han att den Echinacea purpurea som vi använder oss idag är genetiskt mycket nära till ett prov han hade samlat in i Iowa. Denna delstat gränser till South Dakota som visas på kartan nedan.

Detta är det vetenskapliga beviset på att den Echinacea vi använder för att producera Echinaforce utgår från de frön Alfred Vogel fick från Ben Black Elk. Med hjälp av modern teknik kan vi verifiera berättelsen om Alfred Vogel och Ben Black Elk, och att vi använder Oglala Lakota-stammens frön!

Karta Nordamerika

Ben Black Elk och Alfred Vogel

Alfred Vogel och Black Elk

Echinacea frön

Echinacea purpurea

Echinacea purpurea - röd solhatt

Herbamare örtsalt

A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.

Upptäck innehållet!