home / grodda med biosnacky / groddningstips

Groddningstips

Växter inte groddarna som du vill? Här hittar du några tips för att lyckas!

Grodda med BioSnacky

Tips och tricks när du groddar

Odlingen är en naturlig process som är beroende av rätt tillförsel av fukt, ljus och luft. Mottot är: varken för mycket eller för lite. Odlar du för första gången bör du välja frötyper som gror lätt, såsom mungbönor eller alfalfa. De bästa resultaten får du med en BioSnacky groddlåda, som finns i flera olika modeller.


Groddar på tillväxt

Kom ihåg

  • rör aldrig groddplantor med händerna eftersom det kan leda till föroreningar
  • placera groddplantorna i en sil och skölj under rinnande vatten 
  • vattna en eller flera gånger per dag, beroende på frötyp
  • det perfekta stället för din groddlåda är en väl upplyst plats nära fönstret, men inte i direkt solljus, med en rumstemperatur på 18-22 °C
  • skörda mellan den andra och den tolfte dagen
  • mögel är den groddplantans största fiende! Mögel uppstår när fröerna är av dålig kvalitet, rumstemperaturen är för hög, miljön för fuktigt eller otillräcklig luftflöde 

Lyckas du inte första gången så ge inte upp utan försök igen!


Groddar redo att skördas

Fröerna kommer inte att gro om 

  • fröerna placeras för tätt
  • fröerna inte vattnas noga
  • rumstemperaturen är för hög eller för låg (optimal temperatur för groddning ligger mellan 18-22 °C)
  • Ogynnsamma förhållanden, såsom för mycket vatten runt fröerna, över-eller undervattning, fel temperatur eller mängd ljus kan leda till att mögel bildas. Mögel har en unken lukt och ska inte förväxlas med de tunna rötter som kan bildas.


Groddar blir ett nyttigt och dekorativt pålägg på mackan

Tänk också på följande

  • håll alla redskap som kommer i kontakt med fröerna hygieniskt rena
  • för mycket vatten är lika illa som för lite
  • groddar som utsöndrar slem (alfalfa) bör sköljas en gång kort och sedan hållas fuktiga genom att spruta vid behov
  • rummet ska hållas väl ventilerat. Om nödvändigt så ta bort hyllor och lock från groddlådan flera gånger om dagen för att garantera en tillräcklig tillförsel av frisk luft.
  • rumstemperaturen bör inte överstiga 20-22 °C
  • använd endast intakta och fertila frön. Frön som inte gror eller är skadade kan du försiktigt ta bort med en sked.
  • om groddarna luktar mögligt har de fått för mycket fukt. Släng dem och rengör groddlådan med en blandning av vatten och vinäger och låt lufttorka.

skriv utprint-icon