home / må väl med a.vogel / grodda med biosnacky

Grodda med BioSnacky

Groddar är näringsrika och enkla att odla med BioSnacky!

Tomat-tartar med BioSnacky groddar
BioSnacky är hälsosamt
BioSnacky Gourmet Mix
  1. Vad är groddar?
  2. Få tag i groddar
  3. BioSnacky groddburkar och frön
  4. Typer av groddar

 

1. Vad är groddar?

Groddar är frön som börjat gro och det första steget på vägen mot en fullt uvecklad växt.

Frön är fulla av energi och näringsämnen, och innehåller allt det som behövs i en växts tidiga skede. När ett frö börjar gro blir näringsämnena (vitaminer, mineraler, enzymer) det innehåller tilltängliga i levande form

Groddar kan ätas råa eller tillagade. Kanske har du smakat böngroddar när du ätit asiatisk mat? Många groddar används även i sallade. Förutom att groddar är goda och innehåller myket näring, är de även billiga.

2. Få tag i groddar

Några typer av groddar såsom böngroddar eller krasse finns att köpa i vanliga mataffärer. Andra typer är svårare att få tag i, och kanske bara finns i special- eller hälsokostbutiker.

Ett alternativ till att köpa färdiga groddar är att grodda själv: allt som krävs för att frön ska gro är fukt och värme. Från det att du sått dina frön är dina groddar klara att äta inom några dagar till en vecka.

Prova att lägga frön i en fuktad glasburk och täck öppningen med glesvävt tyg. Ett annat altenativ är att andvända de särskilt utformade groddburkarna från BioSnacky.

3. BioSnacky groddburkar och frön

BioSnacky är särskilt utformade groddburkar och är ett enkelt sätt att grodda frön. Med BioSnacky har du ett miniväxthus i ditt eget kök! Groddburkarna är enkla och roliga att använda, och med lite planering så kan du ha regelbunden tillgång till färska, knapriga groddar vid varje måltid!

4. Typer av groddar

Det finns många olika typer av frön som går bra att grodda:

Baljväxter (t.ex bönor, alfalfa)

Spannmål (t.ex vete, quinoa)

Oljeväxter (t.ex solros, sesam)

Grönsaker (t.ex rädisor, vattenkrasse)


BioSnacky lutande burk
Groddburk eller groddlåda?

För att odlingen ska lyckas...

A. Vogel har tre groddodlingsboxar som du kan använda om och om igen:

Germinator med tre lager och platt lock. Ger möjligheten att odla tre olika sorters groddar på en och samma gång.

Germinator med tre lager och välvt lock för att ge plats åt extra långa groddar.

Germinator - lutande burk. Passar för den som har ont om plats eller nöjer sig med att odla mindre mängder groddar per gång.

Groddburk eller groddlåda?

Har du svårt att bestämma dig? Groddburk eller groddlåda? Välj det groddkärl som passar just dig och dina behov. För alla som är lite nyfikna: här kan du se hur enkelt groddarna växer i en groddburk. Eller vill du se hur du bäst odlar tre olika sorters frön i en Germinator med tre lager?


Odlingstips

... och om odlingen inte skulle lyckas

Tappa inte modet! Odlingen med BioSnacky går snabbt och är enkelt men ibland går det inte helt enligt planerna... Det gäller framförallt att få till rätt förhållanden vad gäller vattning, temperatur och ljus. 

Några extra tips och tricks för dig som groddar för första gången!


Lassi med groddar

Recept

Dags att skörda och njuta av dina egenhändigt odlade groddar! Här hittar du receptidéer för varje tillfälle - enbart din fantasi sätter stopp!

 


BioSnacky groddtabell

Groddtabell

Kanske undrar du hur länge man måste blötlägga fröna innan man kan börja själva odlingen? Eller hur lång tid det tar tills du får smaka dina groddar? Svaret hittar du i vår groddtabell.
Europalövet

Ekologiska groddfrön

Alla Biosnacky groddfrön är ekologiskt certifierade. Detta innebär bland annat att de inte är besprutade eller innehåller genmodifierat material.

Läs mer om ekologisk certifiering här >

skriv utprint-icon