background

Nyttiga och utsökta recept från A.Vogel

Tvärs över köksträdgården

Sötsalta schalottenlökar, morrötter och svampar
  • Förberedelse:  min
    Tillagning:  min
  • enkel
  • 3 burkar
    à 5 dl
  • Prep: 20 min
  • enkel
  • 3 burkar
    à 5 dl
Sötsalta schalottenlökar, morrötter och svampar

Sötsalta schalottenlökar, morötter och svamp - fermentera dina egna favoriter

Ingredienser

  • olika grönsaker som t ex schalottenlökar, morötter eller svamp
  • efter smak hel peppar, chili, vitlök, enbär och ingefära
  • 1 msk Herbamare Original örtsalt
  • 2 msk Molkosan Original
  • 5 dl kokt vatten
  • 3 dl äppelcidervinäger, gärna ekologiskt
  • 2 msk honung
  • 1 tsk dijonsenap

Gör så här

Rengör grönsakerna och skär i lagom stora bitar. Lägg grönsakerna tillsammans med kryddorna i tre olika burkar.

Blanda Herbamare Original örtsalt, Molkosan Original, kokt vatten och tillsätt äppelcidervinäger, honung och dijonsenap. Blanda väl.

Pressa ner grönsakerna med kraft i burken, lägg gärna en vikt ovanpå (t ex en rengjord sten) och häll över saltblandningen. Täck över burken med en bit gasväv eller lägg på burklocket utan att sluta burken helt. Låt stå i ett varmt plats i några dagar. Sedan lagras burken i källaren eller på annan, sval plats.

Fermentering

Om fermentering

Gillar du inlagda grönsaker och vill samtidigt ha full kontroll över ingredienserna? Då kan du prova att fermentera själv! Fermentering är ett bra, billigt och roligt sätt att bevara outtnyttjade grönsaker på burk efter eget recept.

Prova, eftersom hemlagade "pickles" alltid smakar bäst!

Inlagd gurka är en av de mest populära grönsakerna på burk. Men det finns många andra alternativ: alla grönsaker med högt vatteninnehåll såsom lök, zucchini, kinakål, paprika, pumpa, svamp eller gröna bönor lämpar sig bra för fermentering. Bäst är att använda ekologiska grönsaker eftersom för mycket gödningsmedel kan leda till dålig jäsning och göra att de fermenterade grönsakerna inte kan ätas. Ättika eller mjölksyra (minst 5 %) dödar bakterier genom deras låga pH-värden och gör därigenom grönsakerna hållbara.

Fermentera med Molkosan >

Vanliga frågor - FAQ - Fermentering >

 

Vassle genom tiderna

Läs mer om den hälsosamma historien bakom Molkosan >

Lär dig mer om tillverkningen av Molkosan >

 

Herbamare örtsalt

A.Vogel Herbamare är en blandning av rent havssalt och nyskördade, ekologiskt odlade örter och grönsaker, bearbetade omedelbart efter skörd.

Upptäck innehållet!