home / recept / grillsäsongen är här / grillning och hälsorisker

Grillning och hälsorisker

Sommartid är grilltid. Men akta dig för förkolnad mat! Vid grillning kan olika kemiska ämnen uppstå som kan öka risken att utveckla vävnadsförändringar i tjocktarmen. 


Grilla efter regler

Det finns vissa hälsorisker när det gäller grillning - men var inte rädd - du kan lätt undvika dem och njuta av din grillsäsongen.

Utsätts kött, köttprodukter eller fisk för hög värme - vare sig på grillen eller i stekpannan - utlöser detta en mängd olika kemiska reaktioner. Det kan bildas heterolcykliska aromatiska aminer (t ex PhIP) eller polycykliska aromatiska kolväten (PAH, t ex bensapyren). Båda tillhör två grupper av cancerframkallande ämnen som uppstå vid förbränningsprocesser. 

Ämnena bildas där maten är bränt eller när kolen inte börjat glöda ordentligt, när det används olämpligt material som papper eller kottar och i synnerhet när fett, marinad eller köttsaft droppar in i kolen. Kort sagt: när det ryker mycket.

Även grannarna föredrar också att det inte ryker vid grillningen. Rimmat eller rökt kött (t ex skinka, bacon, kassler, wienerkorv) bör aldrig grillas eftersom den höga temperaturen kan bidra till att det utvecklas cancerfarliga nitrosaminer. Konserveringsmedlena E 249 och E 250 som kan finnas i köttet förvandlas i grillvärmen till nitrosaminer i stora mängder kan öka cancerrisken.

Kom ihåg dessa regler och har en riktigt skönt grillsäsong!

skriv utprint-icon