home / må väl med a.vogel / tallriksmodellen

Tallriksmodellen

Hitta en bra balans

Tallriksmodellen kan hjälpa dig att sätta ihop en bra lunch eller middag. Mängden beror på din hunger och proportionerna mellan de olika delarna beror på ditt energibehov. 


Tallriksmodellen



Tallriksmodellen

Tallriksmodellen är ett enkelt sätt att hjälpa dig när du lagar mat. Den innehåller näringsämnen såsom vitaminer, mineraler och antioxidanter samt kostfiber, kolhydrater, protein och lagom mycket fett. 

Del 1 - Potatis, pasta, ris, couscous, bulgur, nudlar och bröd

Innehåller kolhydrater, kostfiber, mineraler och vitaminer. Välj helst fullkornsvarianter. Del 1 ger dig mycket energi.

Del 2 - Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär

Innehåller vitaminer, kostfiber, kolhydrater och mineraler. Välj efter säsong. Ger dig mycket näring. 

Del 3 - Kött, fisk och ägg eller vegetariska alternativ såsom linser, kikärtor och bönor

Innehåller protein, mineraler, fett och vitaminer. Utgör alltid minsta delen av tallriken (ungefär ¼ del). Ger mest mättnad. 

Det finns olika modeller för olika livsstilar. Ditt energibehov, det vill säga hur mycket du rör dig, din ålder, kön och kroppsstorlek påverkar hur stor delarna bör vara. Har du ett högre energibehov blir del 1 större, minskar ditt behov blir del 2 större.

Basmodellen som du ser ovan lämpar sig för de som har ett stillasittande jobb och som rör sig ganska lite.

Vill du hålla din vikt och motionerar ungefär en timme varje dag så bör del 1 vara mindre än del 2. 

Utgör hälften av din tallrik grönsaker och frukt (del 2) och du rör dig minst en timme dagligen kallas kan detta hjälpa dig att gå ner i vikt.

Tränar du intensivt flera gånger i veckan eller har ett yrke som kräver stor fysisk aktivitet bör del 1 vara lite större än del 2. 

Tillhör du de människor som idrottar aktivt (hård träning minst en timme varje dag) så bör hälften av tallriken täckas av potatis, pasta och ris (del 1). 

skriv utprint-icon