home > må väl med a.vogel > torra ögon

Varför är mina ögon så torra?

- orsaker, symtom och behandling...

Torra ögon är ett vanligt problem idag. Orsakerna kan till exempel vara torr luft, luftkonditionering, kontaktlinser eller för lång tid framför datorskärmen...

Torra ögon uppstår när det inte finns tillräckligt med tårvätska i ögonen för att återfukta, smörja och skydda dina ögon. Tårkörtlarna producerar ständigt små mängder tårvätska och när du blinkar sprider de sig över ögats yta.

Friska öron är alltid täckta av ett tunt lager tårvätska - tårfilm -, vilket märks först när tårarna börjar rinna vid skratt eller gråt.

Lider du däremot av torra ögon kan du oavsett hur ofta du blinkar inte skapa tillräckligt med tårar för att hålla dina ögon fuktiga.

Typer av torra ögon

För lite tårvätska

Att ögat inte producerar tillräckligt med tårar innebär att tårskiktet som ligger över ögat bryts upp och lämnar fläckar på ytan som inte är täckta.

Avdunstning

Det kan också vara så att dina tårkörtlar skapar tillräckligt med tårar men att de avdunstar för snabbt. Det betyder att ögonytan inte kan hållas fuktig.

Allergisk reaktion

Är man allergisk mot pollen eller pälsdjur får man ofta nysningar, nästäppa, rinnsnuva men också kliande ögon. Fastnar en allergen som virvlar omrking i luften i ögonens slemhinnor så sätter kroppens försvar igång. Den frigör olika ämnen bl a histamin vilket ger allergiska symtom såsom kliande och svidande ögon.

Resultatet är att ögonen blir trötta, de skaver, svider eller kliar. Det kan också händer att dina ögon börjar rinna även om du lider av torra ögon. Detta pga att tårvätsla inte stannar på hornhinnan för att återfuktar ögat utan rinner ut.

Vad är orsakerna?

Det finns många orsaker till torra ögon: från biologiska faktorer, miljöfaktorer och till och med din kost.

Torra ögon pga av för lite tårvätska är vanligtvis förknippat med ålder. När vi blir äldre tenderar tårproduktionen att sakta ner. Detta gäller särskilt för kvinnor i kimakteriet. En minskning av hormonet östrogen kan påverka slempoduktionen vilket kan leda till torra ögon.

Det finns flera olika skäl som kan leda till avdunstning av tårvätska och därmed till torra ögon:

 • När vi jobbar vid en dator fokuserar vi på den närastående datorskärmen vilket gör att ögonen minskar antalet gånger vi blinkar per minut. Detta minskar tårflödet som täcker ögonen. 
 • Kontaktlinser ligger ovanpå tårfilmen som täcker hornhinnan. Det kan hända att de absorberar en del av vätskan vilket gör att ögonen känns torra.
 • Luftkonditionering eller uppvärmning inomhus gör att luften blir torrare än vanligt vilket gör att ögonen torkar ut snabbare.
 • Kallt och blåsigt väder kan också torka ut ögonen på samma sätt som det torkar ut huden. Däför upplever många att ögonen är torrare under vinterhalvåret. Värst blir det när vi har kallt väder, tillbringar mycket tid inomhus med uppvärmd luft och sitter länge framför TV:n eller datorskärmen.
 • Är man pollenkänslig finns det risk att ögonen känns torra och kliar under pollensäsongen.
 • Dessutom kan brist på A- eller D-vitamin leda till ökad avdunstning av tårvätskan.

Andra orsaker till torra ögon kan vara rökning, användning av läkemedel eller vissa sjukdoma, såsom Sjögrens syndrom.

Symtom vid torra ögon

I allmänhet beskriver personer med torra ögon deras tillstånd helt enkelt som "torra ögon" (som dessutom kan klia eller svida). Det kan dock finnas andra symtom som:

 • röda, svullna eller smärtsamma ögon
 • klåda i eller runt ögonen
 • ljuskänslighet
 • obehag när du bär kontaktlinser
 • en känsla av sand eller grus i ögat
 • suddig syn
 • ögonlocken klibbar ihop, särskilt när du vaknar


Det kan även hända att dina ögon rinner. Detta beror på att när dina ögon blir torra kan tårkanalerna överproducera tårar i ett försök att ersätta den förlorade vätskan.

Lindra obehaget

Det finns flera orsaker som vidtas för att lindra obehagen som orsakas av torra ögon:

Främst, försök att begränsa alla faktorer som förvärrar symtomen. Du kan till exempel försöka undvika luftkonditionering eller minska tiden framför TV- och datorskärmar. Bra belysning gör ögonen mindre ansträngda.

Ett tips kan vara att ha en kom-ihåg-lapp vid skärmen som påminner om att blinka, vilket håller ögonen fuktiga.

Om du bär kontaktlinser - se till att du följer rätt rengöringsproceduren som rekommenderas av din optiker eller linstillverkare. Försök att ta ut dina linser redan innan dina ögon blir torra. Använd gärna glasögon de dagar du kan för att inte trötta ut dina ögon.

Kontakta läkare

Hos de flesta som lider av torra ögon kommer och går symtomen utan att de behöver någon medicinsk hjälp. Det finns dock vissa omständigheter där det är bättre att söka vård:

 • Det finns ingen uppenbar orsak till dina torra ögon eller du är orolig för dina ögons tillstånd.
 • Du har problem med bara ena ögat.
 • Du upplever att din syn påverkas.
 • Du tror att dina torra ögon är resultat av ett annat medicinskt tillstånd.
Följ oss på Facebook