home / må väl med a.vogel / tandvård på rätt sätt

Tandvård på rätt sätt

Mundhygien och tandhälsa är viktig för vår välbefinnande. Genom tandborstning rengör vi tänderna från bakterier som annars kan orsaka hål i tänderna eller tandköttsinflammation. Det är också viktigt att låta tänderna vila mellan måltiderna, att dricka enbart vatten eller osötade drycker samt att undvika småätande.


Tandvård

2 - 2 - 2  

Du bör borsta dina tänder minst två gånger om dagen, under två minuter med ca två centimeter tandkräm av hög kvalitet.

En gång om dagen är det bra att använda tandtråd (alternativt tandstickor eller mellanrumsborste) för att rengöra ordentligt mellan tänderna. Det gör du bäst innan själva tandborstningen. Då kan du borsta bort bakterierna som du lossade med tandtråden.

Har du lite större mellanrum mellan tänderna är det bra att använda tandstickor eller en mellanrumsborste. Tandvårdspersonalen hjälper dig att välja rätt hjälpmedel samt att prova ut rätt teknik.

Det är också viktigt att gå till tandläkaren eller tandhygienisten regelbundet för att kontrollera hur dina tänder och ditt tandkött mår.


Tandhälsa

Små rörelser 

Så här fungerar tandborstning: 

  • Vinkla borsten i en 45° vinkel vid tandköttskanten och borsta försiktigt med små vibrerande rörelser. På så sätt lossas även de mest envisa plack vid tandköttskanten.
  • Borsta med lätt tryck (150 till max 200 gram). Det rätta trycket kan du träna med till exempel en köksvåg. Det är bättre med för lite tryck än för mycket.
  • Vid tuggytorna håller du tandborsten rakt (90 °). För att bättre nå mellan tänderna, vibrera försiktigt borsten och rör fram och tillbaka.
  • För att inte glömma någon tand: borsta systematiskt tand för tand. T ex först tuggytorna, sedan utsidor av tänderna och insidor. Fråga gärna din tandläkare eller tandhygienist om råd kring tandborstningen. För kronor, broar eller friliggande tandhalsar behövs vanligen individuell tandvård. 
  • Glöm inte heller att byta ut din tandborste regelbundet, det vill säga när borsten inte längre är elastisk. Detta är vanligtvis fallet efter två till tre månader. Hos småbarn kan det vara nödvändigt att byta ut oftare eftersom de kan tugga på tandborsten. När de används på rätt sätt, kan du också borsta dina tänder med eltandborste - det finns många olika modeller.

Tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom

Tandvård kan skydda ditt hjärta

Olika forskningsstudier har visat ett samband mellan tandhälsa och allmänhälsa och välbefinnande. Kroniska infektioner i munhålan såsom tandköttssjukdomar skulle kunna förknippas med åderförkalkning vilken är en av de vanligaste orsaken till hjärtinfarkt.

När forskare vid Uppsala universitet för några år sedan undersökte uppgifter från 16 000 patienter med åderförkalkning (som är en högriskgrupp för bl a hjärtinfarkt) visade sig att fyra av tio hade färre än 15 egna tänder kvar i munnen, en av sex hade inga egna tänder kvar och var fjärde brukade har blödningar i tandköttet.

Forskare antar att inflammationsbakterier från munhålan bidrar till både tandlossningen och åderförkalkningen. Det finns inga vetenskapliga belägg till en orsakssamband mellan munhälsa och hjärtsjukdom men det verkar såsom det finns ett särskilt samband mellan tandhygien och allmänt välbefinnande.

Har du dåliga tänder är det därför extra viktigt med en noggrann tandhygien och regelbundna besök hos tandläkaren.

skriv utprint-icon