home / må väl med a.vogel / tvätta händerna

Tvätta händerna

- och slipp förkylningen

Undvik infektioner genom att tvätta dina händer!

Höst och vinter är förkylnings- och infektionstid. Kall luft ute och uppvärmd luft inne torkar ut slemhinnorna, trängsel i kollektivtrafiken och nerkylning av fingrar, näsa och öron gör att vi är mer mottagliga för bakterier och virus Dessutom jobbar många även då de är förkylda - och egentligen borde stanna hemma! Det finns otaliga sätt att smitta och smittas.

Som tur är finns det också riktig goda råd för att stärka ditt immunsystem. Det enklaste rådet för att komma undan alla smittämnen är att tvätta händerna regelbundet!

Forskare i Australien tog reda på att bland skolbarn minskade diarréer med hälften bara genom att barnen tvättade sina händer regelbundet.

Smitta

Det finns olika sätt för infektionssjukdomar att sprida sig från en person till en annan. Förkylningar och influensa smittar vanligast genom droppinfektion eller kontaktinfektion. 

Droppinfektion betyder att smittämnen överförs genom luftburna droppar t ex när du hostar eller nyser. Andra människor i din omgivning andas in "dina" smittämnen och blir därmed smittade. 

Vid kontaktinfektion finns smittämnen på våra händer t ex efter att vi har nyst i handen eller snutit oss. Antingen överför vi smittämnen direkt när vi skakar händer eller så lämnar vi våra "spår" på allt vi sedan rör vid: dörrhandtag, knappar, tangentbord, pekskärmar, telefon, räcken, pengar, osv. Nästa person som rör vid samma ställe "får" smittämnena. Allt som behövs nu är att denna person gnuggar sig i ögon eller näsa, och infektionen kan ta fart.

Tvätta händerna

Vissa regler såsom att nysa i armbågen istället för handen (som vi sedan räcker till någon för att hälsa) eller att kasta näsduken direkt efter användning hjälper dig att komma undan infektioner. Dessutom kan ett starkt immunsystem vara avgörande.

Världshälsoorganisationen WHO menar att upp till 80% av alla infektionssjukdomar smittar via händerna. Deras råd mot förkylningar är enkelt: "tvätta dina händer regelbundet och noggrant". 

Så länge smittämnena bara befinner sig på händerna sker inte så mycket - men så fort du gnuggar dig i näsan eller i ögonen så överförs bacillerna.

Du bör tvätta dina händer: 

  • efter toalettbesök
  • före måltider och innan du börjar laga mat (även medan om du hanterar rått kött eller rå fisk) - laga inte mat när du själv är sjuk
  • så fort du kommer hem
  • efter kontakt med djur
  • efter snytning eller nysning
  • efter tömning av soppåsen
  • om du har smutsiga händer

Tvätta dina händer i ljummet vatten och använd flytande tvål. På fast tvål kan det finnas bakterier kvar från andra användare, även om de brukar sköljas bort av skummet. Det finns olika tekniker för att tvätta dina händer. Viktigt är att du når alla mellanrum och handområden samt att du tvättar i minst 30 sekunder. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att medan man tvättar sjunger sången "Happy Birthday" två gånger, vilket motsvarar ungefär 30 sekunder. Skölj dina händer noggrant och torka dem ordentligt. Använd gärna engångshanddukar som du kan också ta till hjälp för att stänga av kranen.

Handvård

Dina händer är rena och du slipper infektioner, men du känner säkert till hur det är på vintern. Den torra, varma luften inne, den kalla blåsten ute och regelbunden handtvätt sliter på händerna.

Den torra luften gör huden torrare, kylan gör att talgkörtlarna producerar mindre fett, och vatten och tvål mjukar upp hudens skyddande skikt. Huden har ett lätt surt pH-värde jämfört med tvålen som har ett basiskt pH-värde. Därför kan för mycket tvål skada syraytan.

Resultat blir att händerna blir sköra, nariga, fjällande; de kan även klia och se rynkigare ut. Särskilt känslig är handryggen eftersom huden är tunnare och har färre talgkörtlar. Målet är att ge huden fuktigheten den behöver samt att stärka det yttre skyddande skiktet. Det kan vara bra att smörja in händerna efter att ha tvättat dem eftersom torr hud också är mer mottaglig för alla sorters mikroorganismer.

Tvätta rätt

Använd ljummet vatten istället för varmt och använd gärna hudvänlig (pH-neutral eller pH 5,5) flytande tvål .

Hudvård som passar dig

Smörj in dina händer efter att ha tvättat dem. På vintern bör du använda en fetare krämvariant än på sommaren. Ju torrare huden är desto mer fett bör krämen ger. 

Har du mycket torr och narig hud rekommenderar vi Bioforce Crème, en hudsalva gjord av ekologisk lanolin, färska växtoljor och örtextrakt. Den är mycket fet och ger näring för att lugna torr och skadad hud. Dina händer blir mjukare och smidigare.

En annan vårdande hudkräm med färskt växtextrakt från ekologiskt odlad Echinacea purpurea (röd solhatt) är Echinacea Crème. Den är fuktgivande med en lägre fetthalt för att lugna huden.

Vallörtscrème är en beskyddande ansikts- och kroppskräm som innehåller ekologiskt extrakt av Symphytum officinale (vallört). Den har en mild regenererande verkan, och kan användas både som dag- och nattkräm. Denna fuktgivande kräm lämpar sig utmärkt som skyddskräm före hantverks- och trädgårdsarbete.

Extra vård

Är din hud extra känslig och skör - vårda den med en oljebad. Lägg dina händer i ljummet vatten under flera minuter och tillsätt oliv-, mandel- eller jojobaolja. 

Vid skrovlig, sprucken eller röd hud kan du dessutom smörja in dina händer på kvällen med Äkta Johannesolja. Bär tunna bomullshandskar över natten så att oljan absorberas väl av huden. Se till att genast sätta på handskarna och inte gnugga dig i ögonen efter du har oljat in dina händer! Bör ej användas i samband med solbad.

Handskar

Ta på dig vantar eller handskar när det är kallt ute. De kan skydda dina händer från uttorkning.

Vätska

Drick tillräckligt även på vintern så att huden får vätska även inifrån. Bäst är vatten eller te utan socker. 

Fakta

Världshälsoorganisationen uppger att upp till 80% av alla infektionssjukdomar smittar via händerna.

Skolbarn i Australien som tvättade händerna regelbundet hade bara en hälften så hög risk att insjukna i diarré än barn som inte tvättade händerna. 

Infektionsrisken (för förkylning, influensa, diarré) sänks betydligt när man tvätta sina händer regelbundet och noggrant - även om inga andra åtgärder vidtas.

Vid förkylning är det bäst att avstå helt från kroppskontakt, även handskakning. För att undvika otrevliga missförstånd är det dock bra att förklara varför - framförallt vid affärsmöten. Överdriv inte och tvätta dina händer efter varje handskakning. Vatten och tvål angriper det naturliga skyddande skikten på handen för mycket.

I ett normalt hushåll är det inte nödvändig att använda desinfektionsmedel vid eller efter handtvätt. Det är tillräckligt att tvätta händerna med tvål i ungefär 30 sekunder.

Följ oss på Facebook