Echinacea purpurea - röd solhatt
Förkylning på vintern
Vintersolen
Höstsolen

Det är väl känt att orsaken till en vanlig förkylning inte är vinterkylan i sig - men den här tiden på året har sjukdomsalstrare det särskilt gynnsamt. Forskare har hittills identifierat mer än 200 olika arter av virus. Men oavsett om de heter Rhino, Corona, Coxsackie eller Adeno, orsakar de alla liknande symtom. Med i genomsnitt två till fyra sjukdomstillfällen per person och år är förkylning den vanligaste orsaken till frånvaro från skola och arbete! 

Influensan kommer från ett virus, och den kan vara mycket farligare för spädbarn, småbarn och äldre människor än en förkylning, därför är det viktigt att försöka förebygga och minimera konsekvenserna.

Varför blir vi oftare förkylda på vintern?

Det aggressiva viruset gynnas av instängda och sällan vädrade rum, uppvärmd luft som torkar ut slemhinnorna, trängsel i kollektivtrafiken och även nerkylning av utsatta kroppsdelar såsom öron, näsa, fingrar och tår, vilket kan försvaga immunförsvaret.

En viktig roll spelar dessutom D-vitamin. 2010 tog danska forskare reda på att D-vitamin är en sorts "utlösare" för immunförsvaret: endast om vitaminet finns i tillräcklig mängd aktiveras kroppens försvar och invaderande sjukdomsalstrare bekämpas. Saknas D-vitamin så förblir immuncellerna inaktiva.

Vår kropp kan endast producera en föregångare av D-vitamin och behöver solbestrålning av huden för att bilda det. En D-vitaminbrist på vintern kan leda till en betydande försvagning av immunförsvaret.

Viktig är dessutom att sova tillräckligt samt en balanserad livsstil, inte för mycket stress och en allmänt känslomässig tillfredsställelse. 

Sjukdomsalstrare på löpande band

Vårt immunsystem är ett komplext samspel av processer som hjälper kroppen att oskadliggöra farliga ämnen som bakterier, virus, svampar samt sjuka celler. Systemet bekämpar hoten tack vare olika hinder såsom huden, slemhinnor, blodkomponenter och / eller inflammatoriska reaktioner som förstör dåliga celler. Under vårt liv förvärvar vi vårt specifika immunförsvar, vilket innebär att kroppen efter en första kontakt med en sjukdomsalstrare bildar försvarsceller som reagerar även efter många år snabbt och effektivt mot den nu och framöver "kända" bacillen.

Tyvärr är detta inte till hjälp när det gäller förkylningar eftersom det finns så många olika virus. Knappt har kroppens "polis" framgångsrikt besegrad en infektion så kommer nästa. Dessutom är virus föränderliga: genom att ändra sitt yttre skal lite grann och därmed "klä ut sig" lurar de immunsystemet. Därför är ett starkt immunförsvar det bästa försvaret mot vinterns virusattacker.

Tips på hur ditt immunsystem kan stärkas >

Följ oss på Facebook