home / må väl med a.vogel / massage

Massage

- för alla dina sinnen

Stela ben, kalla händer och tunga fötter. Trötthet och stress - en massage kan göra underverk för både kropp och själ. Genom århundraden har människan fått hjälp att att må bättre genom att ta hand om kroppens muskler.

Tekniken är enkel: trycket som uppstår vid massage transporterar bort blodet från överbelastade muskler så att nytt blod kan komma in när trycket sedan släpps.

Även om man inte är expert på massage så har de flesta av oss använt det på oss själva: känner man sig spänd i huvud, nacke, fötter eller händer så börjar man utan ens tänka att massera på dessa områden för att få musklerna att slappna av. En enkel och effektiv form av massage.

Vad är massage?

Massage är den allmänna behandlingem av kroppens mjukdelar och muskler genom knådning, kramning eller tryck. Ordet kommer ursprungligen från det arabiska ordet "mass" vilket betyder "tryck" eller från det grekiska ordet "masso" vilket betyder "knåda". Uttrycket "massage" hittade sin väg genom Frankrike hit till Sverige.

Massage ger effekt på muskulatur, circulationssystem, nervsystem samt skelett och leder.

Avslappning

De flesta förknippar massage med såväl fysisk som mental avslappning. Genom massagens mekaniska effekt ökar  blodcirkulationen och värme sprider sig ut i kroppen vilket lindrar muskelsmärtor.

Huden är kroppens största sinnesorgan med en mängd receptorer. Vid beröring eller värme frigörs bland annat oxytocin ett hormon som också kallas för "lugn-och-ro-hormon". Samma sak händer vid massage.

Smärtlindring

Massage gör att musklerna slappnar av och bidrar därmed till en ökad blodcirkulationen i kroppen vilket gör att smärtan avtar. Genom att massera den ömma muskulaturen slappnar området av, blodcirkulationen ökar och smärtan avtar.

Kroppsmedvetande

Massage kan hjälpa till ett ökat kroppsmedvetande. Man lär sig känna skillnad mellan spända och avspända muskler. Hos vissa kan massage t o m bidra till en bättre muskelfunktion, hållning och andning.

En gammal tradition

Massagebehandlingar har funnits länge - långt innan användning av läkemedel - i olika kulturer. Ofta används massage tillsammans med örter eller naturmedel för att läka fysiska och psykiska lidanden.

I Kina användes massage redan år 122; i Orienten var det en viktig del av badkulturen (t ex turkisk hamam), och i Grekland ansågs idrottsmassage som ett komplement till träning och tävling och bland romarna fanns t o m en medicinisk utbildning för massage.

Till Sverige kom massagen under 1800-talet. Än idag grundar sig medicinen på vetenskaplig forskning som t ex medicinering och kirurgiska ingrepp. Massage fungerar inte för kvantifiering och forskning. Men användning av massage har ändå blivit en del av vården och är en viktig behandlingsform för muskulära problem inom alternativmedicinen. Idag finns det massor av olika metoder som bygger på var sin egen filosofi, teknik och effekt.

Gör det hemma

En lätt avslappningsmassage kan du unna dig själv hemma. Tänk på att inte ta i för hårt utan bara så mycket att det känns bra. Det kan även vara bra att använda sig av en olja eller gel så att huden hålls smidig. Annars kan vissa rörelser kännas för hårda mot den torra huden. Börjar nerifrån och arbeta dig uppåt mot hjärtat för att följa kroppens blodcirkulation.

Följ oss på Facebook