home / må väl med a.vogel / oljan som passar din hud!

Oljan som passar din hud!

Det finns otaliga oljor som kan avändas till hudvård. Läs vår guide för att hitta rätt olja för just dig. Våga prova olika alternativ - det kan ta sin lilla tid till att hitta rätt!

Avokado

Avokadoolja

Bakgrund

I Mexiko och Sydamerika har avokadooljan sedan urtiden använts som solskydd. Oljan urvinns från avokadofruktens fruktkött samt kärna.

Användning

Avokadooljan är en mild men fet olja som passar vid torr, känslig och glanslös hud. Den absorberas långsamt. Innehåller många bra fettsyror samt E- och D-vitamin vilket gör den extra näringsrik. Oljan är säskilt bra vid hudinflammation, hudsprickor eller solskadad hud.

Argan

Arganolja

Bakgrund

Arganträd finns bara i Marocko. Sedan 1998 är regionen där de växer ett UNESCO biosfärreservat.

Arganfrukterna torkas, sedan öppnas kärnorna där det finns mandlar som rostas och sedan mals för att framställa oljan. Eftersom oljan handpressas, vilket tar upp till 24 timmar, samt att det behövs ungefär 30 kg (skörd från fyra till fem träd) för att producera en liter oljan, är den ganska dyr.

Användning

Den halvfeta, tunna oljan tränger snabbt in i huden. Den är rik på E-vitamin samt antiinflammatorisk vilket gör att den passar bra vid torrakne, skadad och mogen hud. Används i ansikte, på kroppen, hår och naglar.

Havtorn

Havtornsolja

Bakgrund

Havtornsoljan urvinns ur havtornsbäret, både från fruktköttet och kärnan. Det är en fet och näringrik olja som innehåller de omättade fettorna omega 3 och omega 6, E-, K- och A-vitaminer samt karotener.

Användning

Oljan är bra vid hudskador såsom strålningskador eller solbränna samt vid eksem och rosacea.

Jojobafrukter

Jojobaolja

Bakgrund

Jojoba är en ökenbuske, och genom att mala jojobafrukternas frön får man fram oljan. Fröna liknar utseendemässigt nötter. Sedan länge har oljan används i Mexiko och Kalifornien som skydd mot väder och vind.

Oljan är ganska lätt att framställa och har ett brett användingsområde.

Användning

Jojobaoljan är en halvfet olja som absorberas långsamt av huden. I sin sammansättningen liknar den vår hud vilket gör att den passar de flesta. Orsaken till detta är att oljan balanserar vår talgproduktion vilket gör att den är så mångsidig och passar såväl torr som fet hy såsom rynkig och grov hy. Lik mandelolja är jojobaolja en lättflytande olja som används för ansikte, kropp, hår och nagelvård.

Eftersom den är så mångsidig finns det ett stort användningsområde: känslig, irriterad hud, eksem, psoriasis, mjäll, akne, munsår, babyvård, osv. Oljan kan man till och med använda som lätt solskydd då den har en solskyddsfaktor på runt 4.

(Bildkälla: länk)

Kokos

Kokosolja

Bakgrund

Kokosfett som det heter egentligen - en "olja" är flytande vid 15°C - det är inte kokosoljan, som smälter vid 25°C. Kokosoljan pessas ur kokosnöten och används både för hudvård och i matlagning.

Användning

Oljan är mycket fet och kladdig och tar flera timmar att absorberas av huden. Men den skyddar bra mot väder och vind och p g a dess innehåll lugnar den också småskador på huden. Den är rik på vitaminer, mineraler, laurinsyra (som kan stärka immunförsvaret) och kaprylsyra (som kan hjälpa mot svampinfektioner).

Den luktor gott, återfuktar och gör huden angenämt mjuk.

Oljan har en balanserade effekt på huden vid akne, rosacea och minskar inflammationer vid eksem, psoriasis, dermatit eller svampinfektioner. Dessutom kan oljan användas i solskydd eller som efter sol, lämplig också för torr hy.

Används i ansikte, på kroppen, håret och för intimvård.

Mandel

Mandelolja

Bakgrund

Mandelolja urvinns ur söt- eller bittermandlar från mandelträd som mals och sedan pressas. Oljan användes redan på 1300-talet f. Kr. vilket fynd i Tutankhamons grav visar.

Användning

Mandelolja är en bra och mild basolja som passar de flesta hudtyper: torr, normalgrov, rynkig, känslig samt babyhud. Kan också användas vid eksem, psoriasis och hudinflammation. Oljan har ingen direkt doft.

Den används för sminkborttagning, för ansikte, kropp, hår och intimvård samt som massegolja.

Oljan kan med fördel också blandas med andra oljor.

Nypon

Nyponfröolja

Bakgrund

Nyponolja kallas också för nyponfröolja. Det härstammar från nyponfröna som antingen mals eller så extraheras oljan genom lösningsmedel. En speciell egenskap är att den är flytande ner till -15°C.

Användning

Det är en mycket torr olja som absorberas genast av huden utan att klibba. Oljan är näringsrik då det innehåller A- och E-vitamin samt många bra fettsyror.

Avänds med fördel vid pigmentfläckarbristningar, ärr samt vid eksem, psoriasis, lätt bränn- eller solskadad hud. Dessutom passar den mogen hud.

Oliver

Olivolja

Bakgrund

Olivoljan pressas ur oliver som växer på träd i Medelhavsområdet. Allmänt kan man säger att ju mindre oljan behandlas desto högre är kvaliteten.

Användning

Oljan har antiinflammatoriska egenskaper, innehåller E-vitamin, antioxidanter och enkelommättat fett. Olivoljan är ett bra skydd mot väder och vind samt har fuktbevarande egenskaper (därför används den ofta i salvor och krämer). Den är särskilt bra vid torrsårig och sprucken hud (istället för hand- eller fotkräm). Kan också användas till massage eller sminkborttagning.

Den har en intensiv doft och är du doftkänslig kan det vara en bra rekommendation att tillsätta någon eterisk olja.

Raps

Rapsolja

Bakgrund

Rapsolja har främst används som lampolja fram till 1800-talet då den byttes ut mot petroleum. Sedan 1970-talet är rapsolja populärt som matolja.

Fröna av såväl sommar- såsom vinterraps värmebehandlas och mals.

Användning

Rapsolja är en halvfet olja som ganska snabbt går in i huden. Den näringsrika oljan lämpar sig bra vid torr, känslig, narig och inflammerad hud. Som ingrediens i salvor eller fetare krämer t ex hand- eller fotkräm används oljan också för sprucken hud.

Sesam

Sesamolja

Bakgrund

Det sägs att sesamolja fanns redan på 3000-talet f. Kr. i Mesopotamien (norra delarna av dagens Syrien och Irak). I Tutankhamons grav i Egypten från 1300-talet f. Kr. hittades också sesamoljan. Redan på den tiden användes oljan både som mat- och som hudolja. Fröna kom från Indien och Syrien.

Sesam är en örtväxt från Afrika eller Asien där fröna sitter i fruktkapslar. De mogna fröna blötläggs och mosas sedan. Därefter pressas moset för att utvinna oljan.

Liksom olivolja är en "vanlig olja" i Medelhavsområdet så är sesamolja en vardagsolja i Asien.

Användning

Sesamolja är halvfet och lite kladdig. Eftersom den tar lite tid att gå in i huden lämpar sig oljan bra till massage. Den passar torr, fet samt babyhud. Oljan är rik på antioxidanter och kan med fördel användas vid eksem, psoriasis samt som naturligt solskydd (faktor 2-4). 

Används som ansikts-, kroppsolja och för att vårda nagelbanden.

Sheafrukter

Sheaolja

Bakgrund

På det afrikanska sheaträdet (även kallat karité) växer sheafrukten - fruktkärnan mals och pressas (främst varmpressning för lukten av smöret är rätt intensiv efter kallpressning), och därigenom utvinner man fettet eller smöret. Sheasmöret eller -fettet har använts länge i Afrika som matfett såväl som hudskydd mot uttorkning av sol och vind.

Användning

Sheaolja är en fet och nästan luktfri olja med en bra hållbarhet. På huden lämnar oljan en fet och ganska klibbig känsla. Oljan skyddar huden bra eftersom det tar lång tid tills den absorberas.

Användningsområden är bl a torr, narig, fjällig och sprucken hud (särskild i fotkräm eftersom den bevarar fukt bra). Den lämpar sig vid eksem, solsveda och som solskydd (faktor 2-3). Eftersom den tar tid att gå in i huden kan den också användas till massage.

(Bildkälla: länk)

Solrosfrön

Solrosolja

Bakgrund

Solrosolja får man genom att pressa solrosens frön. Kallpressad solrosolja eller solrosfröolja har funnits länge i Ryssland och Östeuropa som matolja, men kom till Väst först på 1900-talet. Fröna mals antingen med eller utan skal. Oljan är halvtorr och absorberas snabbt av huden. 

Användning

Oljan är näringsrik, mjukgörande och skyddande. Den passar särskild bra vid psoriasis, eksem, akne såsom både torr och fet hy. Dessutom är den en bra bärarolja för andra ämnen eftersom den snabbt går in i huden.

Följ oss på Facebook