home / må väl med a.vogel / hemmaspa

Hemmaspa

Ner i det varma badkaret!

Vad kan vara bättre i det kyliga vädret än att koppla av med ett mysigt varmt bad hemma? Unna dig en stund i ditt eget hemmaspa!


Koppla av hemma i badkaret

Ja, det är mer vattensnålt att duscha - men vi badar ju inte varje dag. Då och då är det skönt för kroppen och själen med lite lyx. Och om lyx är ett fyllt badkar med nyttiga och hälsosamma ingredienser - vem vill klaga på det?


Koppla av i 36-38 °C varmt vatten
Skrubba huden för extra fräschör

Ett varmt bad slappnar av kroppen och sinnet

För ett avkopplande bad rekommenderas en vattentemperatur på 36 till 38°C. Vatten som är över 40°C varmt belastar cirkulationen, särskild hos äldre människor och tröttar ut dig. Men dessa är mycket generella riktmärken: bada så varmt som det känns bra för dig.

Omkring 20 minuter bör ett bad ta: musklerna slappnar av, cirkulationen stimuleras, ämnesomsättningen ökas, porerna öppnas och närande ämnen absorberas. Därför är ett bad mycket mer effektivt för hudvård än en dusch.

Att skrubba med en naturlig svamp, en borste eller en badhandske gör huden mjuk och ger extra fräschör. Efter badet bör du vila en liten stund. Det är bra att bada på kvällen innan läggdags eftersom kroppen redan är avslappnad och grunden till en vilsam sömn skapats.


A.Vogels naturliga hudprodukter
A.Vogels naturliga hudprodukter

A.Vogels naturliga hudprodukter

Känns det som om din hud behöver lite extra vård efter badet? Extra vårdande och sköna är A.Vogels naturliga hudprodukter: 

Utmärkt vid torr och flagande hud är Bioforce Crème, en hudsalva av ekologisk lanolin, färska växtoljor och örtextrakt.

En annan vårdande hudkräm med färskt växtextrakt från Echinacea purpurea (röd solhatt) från våra egna ekologiska odlingar är Echinacea Crème.

Vallörtscrème är en beskyddande ansikts- och kroppskräm som innehåller ekologiskt extrakt av Symphytum officinale (vallört) och har en mild regenererande verkan. Den kan användas både som dag- och nattkräm. 

En uppfriskande och välgörande kombination av essentiella oljor från pepparmint, eukalyptus, enbär, kummin och fänkål - det är Po-Ho olja som lämpar sig utmärkt till massage och inhalering. Undvik beröring med ögon, slemhinnor och öppna sår.


Lavendel
Salvia

Bad med örter

Genom ett örtbad kommer örternas aromateurapeutiska och läkande potential till sin fulla rätt.

Det mest effektiva örtbadet bereds genom att först göra ett starkt te från ca 100 till 200 gram örter som får dra i 15 till 20 minuter. Teet hälls sedan genom en sil ner i badvattnet. Du kan också låta de torkade medicinalväxterna dra direkt i vattnet, inslagna i en liten påse av linneväv, tunt bomullstyg eller en nylonstrumpa.

Efter en hektisk eller stressig dag verkar humle, kamomill, lavendel, lindblommor och citronmeliss särskild lugnande.

Vid trötthet och kraftlöshet så ta ett bad med rosmarin och 5 droppar vintergrönolja. Det är uppfriskande och stimulerar cirkulationen. 

Känner du att en förkylning är på väg kan ett örtbad med salviablad och 5 till 10 droppar eterisk timjanolja rensa luftvägarna.


Gör dina egna badoljor
Jasmin

Tillverka dina egna badoljor!

Ingenting kunde vara enklare! Basen består av 100 ml av en kvalitetsolja såsom mandel-, jojoba-, soja- eller vetegroddsolja. Sedan tillsätts väldoftande eteriska oljor till basoljan, som räcker till ungefär fem bad. De eteriska oljorna avdunstar rätt snabbt så tillsätt dem först i det redan upptappade badvattnet. 

Ren badolja bildar en tunn hinna på vattenytan, och fördelar sig bättre i vattnet när den är blandad med 1 dl grädde eller 2 dl mjölk. 

För ett avkopplande bad blandas basoljan med 10 till 12 droppar eterisk lavendel- eller palmarosaolja. Lämplig är även den örtdoftande mejramoljan eller vaniljextrakt.

En sensuellt doftande olja skapas genom att blanda basoljan med några droppar eterisk ylang-ylang-, jasmin-, geranium- eller magnoliaolja – beroende på dina önskemål. En fräschare och strävare prägel ger t ex petitgrain. Varma och kryddiga dofter är bl a ingefära, kardemumma, patchouli, sandel- och cederträ.

Efter oljebadet räcker det att bara badda huden och ta på sig morgonrocken för att sedan vila en liten stund.


Bada i mjölk som Cleopatra

Drottningbad – eller kungabad

Cleopatras bad i åsnemjölk känner alla till. Ett exklusivt skönhetsbad som liknar hennes kan du enkelt framställa hemma med följande recept: värm en liter mjölk och tillsätt fem matskedar honung. Om du vill kan du ta dubbelt så mycket av båda ingredienserna. Gillar du inte doften av mjölk så tillsätt fem droppar doftande eterisk olja i badvattnet.

Bäst är att inte duscha efter badet och bara badda kroppen torr så att de vårdande ämnena stannar kvar på huden.


Havssalt
Kroppsvård

Bada med havssalt

Alla som simmar regelbundet i havet vet att huden blir fräsch och fast. Ett bad i havssalt renar kroppen, stimulerar ämnesomsättningen, drar ut överflödigt vatten ur de djupare vävnadsskikten samtidigt som det fyller kroppen med mineraler. De mineraler som finns i havssalt (kalium, kalcium, natrium, magnesium, sulfater) och spårämnen absorberas väl av huden. Havssalt är dessutom en populär badtillsats för behandling av kliande, irriterad eller sjuklig hud t ex vid psoriasis, eksem eller atopisk dermatit. Särskild rik på utjämnade och läkande mineraler är salt från Döda havet. 

För en renande och närande bad: lös upp 400 gram havssalt i vattnet. Om du lätt får torr hud kan du tillsätta lite vegetabilisk olja eller grädde. Ett havssaltsbad är avkopplande och har en positiv effekt på huden men det är också ansträngande. Därför rekommenderas att kliva ur badkaret sakta efter badet och vila i en halvtimme. Personer med lågt blodtryck, njur-, hjärt- eller cirkulationsproblem bör undvika saltbad.

Saltvatten gör inte att huden sväller så mycket som i vanligt vatten men det torkar ut huden. Därför är det viktigt även om huden känns spänstig och fast att använda olja eller fuktkräm efter vilan.


Stearinljus

Ren avkoppling

För att känna sig helt nöjd och avkopplad i badkaret kan det hjälpa att ha rätt temperatur i badrummet, lite lugn musik och dämpad belysning såsom stearinljus eller värmeljus.

skriv utprint-icon