home / må väl med a.vogel / härliga hudoljor

Härliga hudoljor!

Vårda, skydda och ge din hud näring!

Oljor lämpar sig för alla sorters hud särskilt nu på vintern när vår hud behöver lite extra vård!

Först och främst är det viktigt att välja oljan som passar just din hud. Detta kan betyda att du måste först prova olika oljor. Men har tålamod - din hud kommer att tacka dig!

Naturliga vegetabiliska oljor är rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Kallpressade ekologiska oljor är bäst för din hud - de går djupt in i huden och har en högre halt av vårdande innehåll än mer processade oljor.

Mineralolja (paraffin) är inte vegetabilisk utan kommer från jordens berggrund; den hittas ofta i billigare hudvårdsprodukter. Oljan innehåller inga näringsämnen, men lägger sig som en skyddande hinna på huden. Använder man den för ofta kan huden dock bli uttorkad.

Vanlig matolja fungerar bra att använda på huden, men de är ofta mer raffinerade för att få bort till exempel doft- och smakämnen ur oljorna.

Är du allergisk var extra noga: oljor kan vara allergiframkallande! Men fördelen med oljor är att man vet vad de innehåller - inga kemiska och konstgjorda tillsatser som ger oljan en viss konsistens som t ex i krämer där det alltid finns ämnen (emulgeringsmedel) som gör att vattnet och oljan i krämen sammanblandas.

Det är en myt att oljor täpper till porerna och lämnar en fet glans på huden. Oljor lämpar sig för både torr och fet hud samt problemhy. Beroende på sort kan oljan kännas mer eller mindre "kladdig" på huden.

Kallpressad, varmpressad eller extraherad?

Vad är skillnaden mellan de olika utvinningsmetoderna?

Kallpressning

Kallpressning ger den bästa oljan. Vid kallpressning pressas oljan ut på mekanisk väg, friktionen gör att värme alstras. Maxtemperaturen för kallpressning skiljer sig mellan olika oljor.

Detta är en långsam och dyr metod att urvinna olja ur växtmaterial. Några få oljor kan användas direkt som matolja med de flesta raffineras efteråt för att t ex ta bort skal eller damm eller göra oljan mer hållbar.

Fördelen med kallpressning är att det är mycket skonsamt och fler näringsämnen är kvar.

Varmpressning

Efter ungefär en till två kallpressningar värms växtmaterialet långsamt upp med vattenånga från 80 till 120°C. På så vis är det möjligt att urvinna ytterligare olja. Nackdelen är att oljorna med denna metod förlorar det mesta av sin näring samt lukt, smak och färg.

Extrahering

Med extrahering får man ut ännu mer olja. Man blandar in flyktiga lösningsmedel som löser upp fettet vilket sedan separeras med hjälp av en centrifug. Till sist destilleras lösningsmedlet bort. Denna metod ger mer olja och är skonsamt eftersom oljan inte värms upp. Däremot får kvaliteten lida: smak- och näringsämnen går förlorade. Extrahering lämpar sig till växter med en låg oljenivå eller oljor som inte ska ätas.

Enkel användning

Så använder du en hudolja!

 • Det går bra att använda oljan direkt i ansiktet alternativt blanda en till två droppar i din dag- eller nattkräm. Vissa oljor lämpar sig dessutom utmärkt som ansiktsrengöring eller makeup-borttagning (även vattenfast).
 • Bästa effekt får du när du använder oljan på lätt fuktad hud. Då absorberas oljan bättre och snabbare.
 • Ett annat bra sätt är att tillsätta en skvätt olja direkt i badvattnet. Detta gör att huden blir inte lika uttorkad efter badet. 
 • En fettrik olja används bäst på kvällen. Då får oljan ordentligt med tid att sjunka in i huden och du undviker kladdiga kläder. Feta oljor passar också bra som massageolja.

Knep för ett bättre resultat

Några extra knep innan du börjar!

 • använd oljan sparsamt framförallt i ansiktet - det är lättare att lägga till en droppe om du behöver mer
 • förvara din olja mörkt och svalt; detta för att förlänga hållbarheten (ljus gör att oljan oxiderar)
 • skaka inte flaskan för att minska på oxidationen som försämrar oljan
 • se till att behållaren alltid är tätt försluten; kontakt med luft gör att oljan blir sämre
 • prova gärna olika oljor beroende på årstiden - fetare oljor lämpar sig oftast bättre vintertid medans det räcker med en lättare olja på sommaren
 • det är bättre att köpa små mängder olja så riskerar du inte att den härsknar (då bör man inte längre använda oljan)

Lite mer avancerade tips:

Varför inte doftsätta din olja?

 • Du kan enkelt "krydda" din olja med någon sorts växtextrakt eller eterisk olja (en högkoncentrerad olja med intensiv doft) för att skapa din favoritdoft eller för en speciell funktion. T ex har lavendel lugnande egenskaper. Andra eteriska oljor är bergamott, citron, rosenträ, salvia, osv. Kom ihåg att aldrig använda en eterisk olja direkt på huden - den ska alltid spädas ut, eftersom den annars blir för stark.
 • Blanda olika oljor efter dina individuella behov. Har du oljor med olika konsistens som t ex kokosolja som är fast och en flytande olja kan du värma upp båda över ett vattenbad på spisen. När allt har smält ta skålen ur vattenbadet och låt kyla av under omrörning.
 • De flesta av oss bör använda olika oljor på ansikte (ansiktshuden är känsligare), kropp samt hår.
Följ oss på Facebook