home / må väl med a.vogel / gör dina egna badtillsatser

Gör dina egna badtillsatser!

Vill du förbereda en härlig badstund hemma? Ta hjälp av våra recept!

Självklart kan du köpa färdiga badtillsatser även med naturliga ingredienser (skumbad brukar torka ut huden). Men att komponera tillsatser själv är roligare och du kan lättare välja efter behov och smak. 


Avkoppling

Eteriska oljor

Viktiga ingredienser till en väldoftande badtillsats är eteriska oljor. För bästa kvalitet håller utkik efter ”naturrena” oljor eller ”100% ren eterisk olja”. 

Eteriska oljor utvinns ur växternas blad, blommor, frukter, stjälkar, barr, rötter, frön osv. De är det mest koncentrerade naturliga ämne vi känner till och ska behandlas försiktigt. Köpta eteriska oljor ska alltid spädas ut med en bärarolja (mandel, oliv, tistel, jojoba, osv) eller använd bara några få droppar i badvatten. Undvik all beröring med ögon, slemhinnor och öppna sår.

Kom ihåg: är du allergisk mot en växt så kan biverkningar också förekomma när du använder den motsvarande eteriska oljan.


Rosmarin - Rosmarinus officinalis
Balans

Ladda energi med enbär och rosmarin

Krossa 1,5 dl enbär i en mortel för att göra deras eteriska oljor mer lättlösliga. Koka de krossade enbären med 50 gram torkade rosmarinblad i en halv liter vatten och låt dra i 30 minuter på låg värme innan du silar blandningen ner i badkaret.

Enbär har en antibakteriell effekt, är bra för blodförsörjningen och främjar cirkulationen. Rosmarin piggar upp, stimulerar blodomloppet och lindrar muskelvärk.

Badet är mycket uppfriskande på morgonen och bör bara genomföras på kvällen om du har några ytterligare planer.

En annan uppfriskande och välgörande olja är Po-Ho olja. Den innehåller pepparmint, eukalyptus, enbär, kummin och fänkål och lämpar sig utmärkt till massage och inhalering men du kan också prova med några droppar i badkaret.


Ingefära - Zingiber officinale
Röd Fackelingefära - Etlingera elatior

Avslappning med ingefära

För ett lugnande avslappningsbad skär 500 gram färsk ingefära i mycket tunna skivor (så löser sig eteriska oljor och andra ingredienser lättare).

Lägg skivorna i 2 liter kokande vatten och låt småkoka i 20 minuter. Sila ner blandningen i badkaret. Om du vill kan du tillsätta lite citronjuice. 

Inom kinesisk medicin klassas ingefära som ”varm” och ett bad med den exotiska roten är bra när du känner dig frusen. Ingefära lindrar också led- och muskelvärk och verkar kramplösande.


3000 kg rosenblad behövs för att utvinna ett kilo rosenolja

Ren lyx med rosenolja

Blanda fyra matskedar mandelolja med 1 dl grädde och tillsätt tre till fem droppar rosenolja. Denna blandning skämmer bort huden såväl som näsan.

Rosenolja är en av de dyraste eteriska oljor eftersom det behövs 3000 kg rosenblad för att utvinna ett kilo rosenolja. Den grönaktiga damascenerrosenoljan från Bulgarien anses vara den värdefullaste (och dyraste). Rosenoljor från andra länder samt Rosa centifolia är billigare. Rosenolja har en trögflytande konsistens vid rumstemperatur och bör värmas lätt innan den används.

Ett  alternativ till rosenolja i ovanstående recept är att tillsätta 2 dl rosenvatten. Man kan även använda den relativt billiga rosengeraniumoljan och tillsätta den till grädden. Den doftar mycket gott och gör huden mjuk.


Havssalt
Peeling

Peela med havssalt

Hinner du inte med ett avslappnande bad just nu? Inga problem! Duscha som vanligt och gör sedan en kroppspeeling. För en saltpeeling blanda 4 dl havssalt (gärna lite grövre) med några droppar olja (solros, oliv, ros, aprikos, osv) och tillsätt lite mjölk vilket gör massan krämigare.

För att lugna huden är det bra att blanda i honung. Tag 2 dl havssalt, 2-3 msk honung och antingen lite vatten eller mjölk. Porerna öppnar sig bättre när man tillsätter fruktsyror. Prova hur det känns med havssalt, olja och lite citronjuice.

Det går också bra att peela ansiktet, men ta det försiktigt runt ögonen. Eftersom huden i ansiktet är mycket tunnare än på kroppen är det skönare med ett fint havssalt.

En peeling är enkelt och roligt att göra hemma eftersom alla ingredienser finns i en vanlig matbutik och du kan själv skapa din egen peeling efter önskemål. Prova istället för havssalt gärna couscous, malet ris eller havregryn.

Det är bäst att använda all peeling på en gång och inte spara resterna, utan göra en ny, färsk peeling varje gång.

skriv utprint-icon