home / må väl med a.vogel / fästingar / skydda dig mot fästingar 

Skydda dig mot fästingar

Detta kan du göra för att värja dig mot blodsugarna

Långärmad klädsel

När du är ute i miljöer där fästingar trivs bär då kläder med långa ärmar, långa byxor och stängda skor (gärna stövlar) på dig. Eftersom fästingar sitter i snårskog och gräs, är det en bra idé att dra strumporna över byxbenen. Ljusa kläder är bättre eftersom du då kan se fästingarna lättare och plocka bort dem.

Undersök kroppen

De små blodsugarna vandrar omkring en stund på kroppen och letar efter ett område med tunn, varm hud innan de biter. Särskilt noggrant bör man titta under armarna, i knävecken, på halsen, huvudet, runt öronen och på ryggen.

Gör det till en vana att alltid kontrollera kroppen noga när du har vistas utomhus i områden med fästingar.

Ta bort fästingen på en gång

Att snabbt och smidigt avlägsna en fästing kan förhindra att sjukdomar överförs. Fästingen bör tas med en fin pincett eller fästingplockare så nära huden som möjligt och dras rakt ut. Kläm inte den när du drar ut fästingen eftersom smittämnen finns i tarmen som sedan töms via bettet in i din egen kropp. Smörj eller badda ingenting på fästingen så länge den är kvar.

Medel mot insekter och fästingar

Sprejer mot insekter kan hjälpa - men är inte alltid pålitliga. I Tyskland testade den oberoende konsumentorganisationen "Stiftung Warentest" 18 olika medel - bara fyra skyddade effektivt mot fästingbett.

Husdjur 

Fästingar kan finnas hos hundar, katter, hästar och alla andra husdjur. Ännu inte fastsittande fästingar kan lätt hoppa över till människor. För att skydda sin fyrbenta vän finns det halsband och sprejer. OBS: många av dessa innehåller skadliga ämnen; bäst är att använda ekologiska produkter.

Följ oss på Facebook