home / må väl med a.vogel / ta en juicedag

Ta en juicedag!

Dags för vårrensning? Så genomför du en juicedag!

En juicedag per vecka ökar välbefinnandet, och kan verka välgörande för din hälsa. Redan de gamla egyptierna, perserna och indianerna använde sig av fasta, inte bara av religiösa skäl, utan för att rengöra kroppen inifrån.

Det finns många typer av fastekurer - en av de mindre besvärliga metoderna är juicefasta. Den hjälper till att utsöndra giftämnen och därmed avlasta kroppen. Läs vidare för tips om hur du kan genomföra en egen juicefasta!

Vitaminer & mineraler

Det finns en enkel metod att skona kroppen i dagens stressade snabbmatsvärld, samt att fånga upp en del av det ökade intaget av proteiner, cellgifter och fetter: en dags juicefasta per vecka.

Frukt- och grönsaksjuicer innehåller många vitaminer och mineraler. Matsmältningsorganen belastas inte av den flytande kosten och inte heller levern, eftersom den inte behöver bryta ner fetter eller proteiner. Tvärtom kan lever och njurar hämta sig under juicedagen eftersom genom den rikliga tillförseln av basrika frukt- och grönsaksjuicer avlägsnas övertaliga syror (urin- och forsforsyra).

Så genomför du en juicedag

Drick ungefär en liter grönsaks- eller fruktjuice (t ex Biotta Grönsaks-Cocktail eller Biotta Breuss) långsamt och klunkvis på en eller två dagar per vecka. Det är viktigt att få en ordentlig salivutsöndring när man dricker juicen. Du kan även späda juicen till maximalt hälften med vatten (utan kolsyra). Om du får sura uppstötningar på grund av juicen - ta en tesked havregryn som neutraliserar halsbrännan. Fruktjuicer bör inte blandas med grönsaksjuicer, eftersom detta lätt kan leda till jäsning. Däremot går det bra att kombinera grönsaks- respektive fruktjuicer med varandra.

Dessutom bör du dricka minst en halv liter osötat (ört-)te (t ex Gullriste) under dagen. För att starta dagen men också på kvällen är det skönt med en kopp varm buljong (t ex Herbamare Örtbuljong eller Herbamare Örtbuljong - låg salthalt).

Juicedagen:

  • Frukost: 1 kopp örtbuljong

  • Lunch:1 glas grönsaksjuice

  • Kväll: 1 kopp buljong

  • Mellan måltiderna: drick 1 glas grönsaksjuice varannan timme samt ½ l te delat på två tillfällen. 

Inköpslista:

  • 2 flaskor à 500 ml Biotta Grönsaks-Cocktail eller Biotta Breuss

  • ½ l Herbamare Örtbuljong eller Herbamare Örtbuljong - låg salthalt

  • ½ l Gullriste

Pressa din egen juice!

Du kan även välja att pressa din egen juice till din fasta! Det är bäst att använda enbart ekologiska, mogna frukter av hög kvalitet till din fastejuice. Innan du pressar juicen bör du tvätta och eventuellt skala frukterna. Drick juicen direkt efter att du pressat den. Beroende på säsong kan du använda apelsin, clementin, grapefrukt, bär, druvor, plommon, och så vidare.

Bärjuicer är bra att blanda med persiko- eller aprikosjuice, äpple- med päronjuice, aprikos- med apelsinjuice.

Prova dig fram för att hitta din favoritkombination!

Följ oss på Facebook