home / må väl med a.vogel / depression & nedstämdhet

Depression & nedstämdhet

Det uppskattas att ungefär en femtedel av befolkningen i västvärlden upplever depression någon gång i sitt liv. Här kan du läsa om symtom, orsaker och hitta tips hur du bäst hanterar din nedstämdhet.

 

Vintersnuva

Depression & nedstämdhet

Man kanske ibland säger "Jag är deprimerad", när man egentligen menar att man känner sig ledsen, nedstämd, eller trött på grund av livets upp- och nedgångar. Det är viktigt att skilja mellan depression och känslor av nedstämdhet eller oro.

Läs mer om orsaker och symtom >


Sola på vintern

Hjälp mot lätt depression

De flesta har väl upplevt en känsla av nedstämdhet eller trötthet på grund av helt vanliga upp-och nedgångar i livet. Här har vi samlat några tips som hjälper dig att hantera dessa perioder av nedstämdhet. Om du misstänker att du lider av svår depression är det viktigt att du talar med din läkare.

Till våra tips >


Symtom på depression

Personer som lider av depression kan uppvisa många olika typer av symtom. Dessa påverkar olika personer på olika sätt och med olika svårighetsgrad.

Läs mer om symtom på depression >

 


Läkare pratar med patient

Behandling av depression

Behandlingsmöjlighter av depression sträcker sig från samtalsterapi till läkemedel. Vilken behandling som passar bäst beror på individen, svårighetsgraden och typen av depression.

Läs mer om behandling av depression >


Typer av depression

Typer av depression

Det finns ett antal olika typer av depression, var och en med olika orsaker, symtom och behandling. En bättre förståelse för den typ av depression som du upplever är viktigt eftersom, det kommer att ge dig en bättre inblick i ditt tillstånd, med mer kunskap och information för att kunna hitta den mest effektiva behandlingen för dig.

Läs mer om olika typer av depression >

skriv utprint-icon