home / a.vogel / historier / bambu

Bambu

- mer än en kaffeersättning

 
Bambu Instant
Bambu reklam

Bambu är det äldsta av A.Vogels livsmedel, och fanns att köpa redan 1923 i Alfred Vogels hälsobutik i Basel, som en hälsosam dryck för hela familjen med vacker färg och god arom.

Alfred Vogel var - som han själv sade - en "fanatisk kaffemotståndare". I "Den lille doktorn" erkände han att han enbart tog detta "nervgift" för att stimulera sitt nervsystem vid nattliga bilturer - "Det är fortfarande bättre än att utsätta sig för fara genom att somna vid ratten."

Hans motstånd mjuknade dock senare när han fick se de vackra kaffeträden på sin gård i Peru, och efter hans erfarenhet av arabernas kaffeberedning ("utan mjölk som vanligt, men med kaffesump och ganska mycket socker orsakade det arabiska beredningssättet mycket få problem"). Han höll dock fast vid principen att för hälsans skull är det förnuftigare att byta ut bönkaffe mot ett gott sädes- och fruktkaffe.

När pulverformen utvecklades 1960 hittade Alfred Vogel också på namnet Bambu. "Namnet Bambu är en påminnelse om ett av de mest intressanta kaffehusen i Guatemala, som hade just detta namn. Det är inrett med indiankonst och därför glömmer man det inte så lätt."


Vägvårda - cikoria

Cikoria 

... även känd som Cichorium intybus tillhör släktet cikorior. 

Denna buske, som blir upp till 1,5 m hög, blommar med ljusblå blommor. De förtjockade rötterna, som ser ut som betor, torkas först, för att sedan rostas och malas. Cikoria har under lång tid varit ett vanligt alternativ till kaffe tack vare sin bitterhet.


Rågfält

Vete och korn 

... är fulla av mineraler såsom kiselsyra. Kornet är mältat, dvs det har fuktats med vatten och börjat gro. Naturliga enzymer aktiveras i denna process som omvandlar stärkelsen till socker.


Fikon

Fikon

... soltorkade turkiska fikon ger mineraler, energi och en härligt fruktig smak.


Ekollon

Ekollon

... innehåller viktiga garvämnen. De mogna frukterna skalas, males och rostas lätt.

skriv utprint-icon