home / herbamare / tillverkning

Rent havssalt, färska örter

- så tillverkas Herbamare örtsalter

Herbamare och Trocomare har en härlig smak av färska grönsaker och örter. Råvarorna lagras under flera månader för att havssaltet ska dra ut arom och eteriska oljor. Framställningen är ett hantverk helt enligt Alfred Vogels originalrecept.

Havssalt med tradition från romartiden

Herbamare och Trocomare bär smak av den sydfranska kustens turkosblå vatten. Havssaltet kommer från Camargue, några kilometer sydväst om Nice. Här har man utvunnit salt sedan romartiden. Än idag framställs saltet på traditionellt vis. Mineraler och spårämnen finns därför naturligt kvar i våra salter. En av dessa är havsalgen kelp som innehåller en stabil halt av jod, kalcium och järn.

Saltutvinning

Havsvattnet leds i ett slutet kanalsystem in i grunda bassänger, så kallade saliner. Sol och vind får vattnet att avdunsta i en process som tar flera månader. Kvar blir saltkristallerna, som efter skörd ytterligare renas med vatten, torkas och slutligen finmals.

Till skillnad från konventionell salttillverkning, genomgår saltet inga kemiska behandlingar. Det varken bleks eller raffineras. Herbamare innehåller heller inga klumpförebyggande medel.

Ekologiska grönsaker och örter

Grönsakerna och örterna odlas i området runt franska Alsace, en region känd för sina vita viner och sitt kulinariska kök. Råvarorna odlas ekologiskt, certifierade av lokala kontrollorgan, och bearbetas inom åtta timmar efter skörd för att innehåll och smak ska bevaras.

Bearbetning

Bearbetningen äger rum i Colmar i Alsace. För att garantera färskheten, måste alla grönsaker och örter både levereras och bearbetas inom åtta timmar efter skörd.

När grönsakerna och örterna kommer till anläggningen, kontrolleras vikten och kvaliteten. Varje grönsak och ört finfördelas och blandas individuellt med havssalt i proportionerna 1/3 grönsaker och 2/3 havssalt. Denna blandning kallas macerat.

Maceraten lagras i 4-12 månader beroende på grönsak/ört. Under denna tid drar havssaltet ut arom, eteriska oljor och andra ämnen ur råvarorna; det är detta som ger Herbamare sin unika smak.

Torkning och blandning

Efter lagringsprocessen torkas maceratet på plåtar under vakuum vid låg temperatur för att havssaltet ska bevara smaken. Saltet bryts i bitar och finmals.

De olika salterna blandas nu enligt Alfred Vogels recept för att få fram de olika varianterna av Herbamare.

Miljövänlig förpackning

Herbamare förpackas i en biologiskt nedbrytbar burk av kartong med återvinningsbart lock.

Herbamare förpackas i olika storlekar och varianter för olika länder på en helautomatisk förpackningslinje.

Se en film om tillverkningen av Herbamare:

 

Följ oss på Facebook

Relaterade produkter

 

FAQ - vanliga frågor

Frågor om produkten? >

 

60 år med Herbamare

Herbamare och Trocomare örtsalter

 

Ladda ner

Ladda ner "Herbamare och Trocomare"-broschyren med recept som pdf

Herbamare och Trocomare broschyr

 

Möt en av våra odlare

Dany Schmidt odlar ekologiska örter och grönsaker till våra örtsalter

Läs mer >

 

Tema salt

Läs mer om salt och livsstil: